Pozsonyi kifli
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg darált háj
- 3 evőkanál porcukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tejföl
- lekenéshez 2 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- reszelt citromhéj
- vaníliás cukor
- 3-4 evőkanál lekvár
Elkészítése:
A lisztet a hájjal jól elmorzsoljuk. Az élesztót kb. 1 dl tejben 1 kanál cukorral
felfuttatjuk, a többi cukrot a liszttel elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, tejföld és a felfuttatott
élesztőt. Jól összegyúrjuk és kidolgozzuk simára. Vékonyra sodorjuk (kisujjnyi) és pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. Enyhén zsírozott tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben, magas hőfokon sütjük - világosra.
A darált diót reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral és 3-4 kanál lekvárral elkeverjük, a kisodort
tészta egyik szélére rákenjük. kb. 65-75 db lesz belőle. Bedobozolva sokáig elálló kifli lesz belőle.
Érdemes a tésztát betöltés után pihentetni és legalább kétszer átkenni tojássárgájával.
JÓ ÉTVÁGYAT!